Jaargang 11, nummer 4
22 februari 2013

Inbraak voorkomen

TRICHT/GELDERMALSEN - Het aantal woninginbraken laat de laatste tijd in heel Nederland een stijgende lijn zien. Het aantal woninginbraken in de gemeente én in de kern Geldermalsen is ook fors gestegen. Ondanks extra inzet en waakzaamheid van de politie. Ook als inwoner kan men zelf meewerken aan het voorkomen dan wel moeilijker maken van inbraken.

Risico’s

Uit onderzoek van het Programmabureau Politie en Wetenschap blijkt dat na een woninginbraak de omliggende woningen in de daaropvolgende dagen meer risico lopen om doelwit te worden van een inbreker. De inbreker kent immers de soorten huizen, de gebruikte sloten, de weg en vluchtroutes in de omgeving en weet ongeveer welke buit hij kan verwachten. In het dorp Geldermalsen heeft de gemeente Geldermalsen samen met de politie inmiddels een bewonersbrief verspreid met tips. Door omwonenden actief te informeren over woninginbraken en de gebruikte inbraakmethode, biedt dit bewoners de kans om maatregelen te nemen om de woning beter te beschermen. Deze tips zijn natuurlijk ook belangrijk voor Trichtenaren.

Tips tegen inbrekers en insluipers

Inbraken en insluipingen gebeuren niet alleen ’s nachts en als er niemand thuis is. Ook mensen die in de tuin zitten, onder de douche staan of boven aan het stofzuigen zijn kunnen slachtoffer van diefstal worden. Daarom de volgende tips:

- Als u uw huis verlaat, zorg er dan voor dat het lijkt alsof iemand thuis is (bijv. door een lampje te laten branden of een tijdschakelaar te gebruiken);

- Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat;

- Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en tablets in het zicht liggen, want de gelegenheid maakt de dief;

- Doe ook de deuren en ramen op slot waar u tijdens het douchen, stofzuigen of als u in de tuin zit, geen zicht op heeft.

Op de website 'www.politiekeurmerk.nl' leest men alles over hoe een woning veiliger gemaakt kan worden. Ook vindt men er adressen van erkende Politie Keurmerk bedrijven in de buurt. Zij kunnen advies geven en helpen met het beter beveiligen van de eigen woning. Niet overtuigd van de noodzaak? Op 'www.123inbraakcheck.nl' kan men zien hoe snel een inbreker een huis binnen kan komen.

Buurtonderzoek

Een buurtonderzoek maakt deel uit van het politieonderzoek om de inbreker(s) op te sporen. Indien er in een straat of buurt is ingebroken kan de politie bij buurtbewoners aan de deur komen. De politie wil dan graag weten of er verdachte personen en/of voertuigen gezien zijn. Ook als men andere informatie heeft over de inbraak dan hoort de politie dat graag. Men kan daarvoor contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Bel 112

Als men omstandigheden ziet die afwijken van het normale patroon, dan kan er sprake zijn van een verdachte situatie. Neem in zo’n geval direct via het alarmnummer 112 contact op met de politie. Let op het signalement van de verdachte persoon en op kenmerken van eventuele vervoersmiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Deze informatie kan cruciaal zijn voor het opsporen en aanhouden van dader(s). Niet spoedeisende informatie kan men doorgeven via het algemene nummer 0900-8844 of Meld Misdaad anoniem 0800-0700.