Jaargang 9, nummer 4
25 februari 2011

Oude voetgangersbrug naar Haaksbergen/Goes

GELDERMALSEN - Op dinsdag 22 februari droeg ProRail de monumentale voetgangersbrug Geldermalsen over aan de Museum Buurt Spoorweg (MBS) in Haaksbergen. Met een kraan werd de brug die ochtend in twee delen op diepladers gehesen. Het grootste gedeelte van 30 meter ging naar Haaksbergen waar het wordt gerestaureerd en een nieuwe plek krijgt. Een kleiner gedeelte van 20 meter gaat naar de Stoomtrein Goes Borsele. Dankzij de overname door de MBS blijft de brug behouden.

Rijksmonument

De oude traverse in Geldermalsen is gebouwd in 1888 en was een beeldbepalend object van

station Geldermalsen. Toen ProRail besloot de brug te vervangen is er hard gezocht naar een waardige bestemming voor dit rijksmonument. Mede door de hoge kosten lukte dat niet. In de zomer van 2010 werd de traverse van de rijksmonumentenlijst gehaald en werd er een offerte aangevraagd voor de sloop.

MBS

Vlak daarna meldde zich de MBS uit Haaksbergen. Zij wilde de traverse graag hebben en gebruiken op hun eigen terrein. Ze mochten de brug overnemen voor het symbolische bedrag van €1. Regiodirecteur Ine Frings van ProRail: “Ik ben blij en trots dat na veel pogingen de monumentale voetgangersbrug Geldermalsen toch nog een nieuw leven krijgt. Dank daarvoor aan de MBS!”